voedselveiligheid is:

eerst (na)denken dan doen

 

haccpadviesgroep:  voedselveiligheid, haccp, fmsa en nvwa

 

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid van boerderij tot bord, het opschrift van de Verordeningen (EG) Nr. 852/2004, 853.2004 en natuurlijk 178/2002 zijn hier helder in. Iedereen die met levensmiddelen werkt heeft te maken met levensmiddelenhygiëne. In de Verordening zijn algemene normen en doelstellingen op het gebied van hygiëne vastgesteld: De keten boerderij tot bord. Een belangrijk onderdeel is de HACCP-wetgeving. In Nederland geldt dat iedere ondernemer een eigen werkplan moet hebben. In dit werkplan moeten de mogelijke risico’s tijdens het werkproces beschreven staan. Het gebruik van het werkplan behoort in Nederland tot de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer. De NVWA houdt gevraagd en ongevraagd toezicht op juiste uitvoering van de beschreven werkprocessen. 

HACCP

Een 'hazard' is een gevaar dat mogelijk in een product aanwezig zou kunnen zijn en zodoende een bedreiging voor de gezondheid kan vormen. Analyse van een Hazard is noodzakelijk. Gevaren zijn microbiologische gevaren, denk hierbij aan bacteriën, verder virussen, schimmels om chemische gevaren denk hierbij aan bestrijdingsmiddelen en tenslotte fysische gevaren, deze zijn vaak zichtbaar, waarneembaar, denk hierbij aan glas en metaal- of houtdelen. CCP’s zijn kritieke punten in het voedselveiligheid proces. Situaties in het proces die vragen om een maatregel, instructie of procedure. Met een CCP wordt een ‘foutkans’ in kaart gebracht met als doel een risico terug te brengen tot een algemeen geaccepteerd niveau.

FMSA

Dit is een in Amerika ontstane ontwikkeling die door de FDA (Food en Drug Aadministration) is aangegeven. Waar het uitgangspunt bij HACCP is beheersen is FSMA het uitgangspunt voorkomen. Wij hebben hiervoor als 1e organisatie ons product Zorgeloos HACCP ontwikkeld wat is gebaseerd op FSMA.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de veiligheid van ons voedsel in de gaten. De NVWA controleert of bedrijven die zich met eten bezig houden zich aan de wetten en regels houden.  De NVWA bewaakt onder andere de veiligheid van voedsel en consumentenproducten.

De NVWA controleert of bedrijven zich aan de wetten houden aan de hand van de Nederlandse regels voor de voedselveiligheid die zijn vastgelegd in de Warenwet.  De Warenwet zegt dat producenten geen levensmiddelen in de handel mogen brengen die niet veilig zijn. Tegelijkertijd staat in de wet ook dat de producent zelf eindverantwoordelijk is voor een veilig product. Het bedrijfsleven is dus zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse controle. De NVWA houdt weer toezicht op deze controles.

Bedrijven die hun controlesystemen goed op orde hebben worden minder vaak gecontroleerd. De NVWA kan hierdoor meer aandacht besteden aan bedrijven die hierin nog achterlopen. 

Hygiënecode

Grote organisaties zullen een eigen voedselveiligheidssysteem opzetten. Kleinere ondernemingen kunnen gebruik maken van een bedrijfsgebonden of proces gebonden hygiënecode. Denk bijvoorbeeld aan slagers, bakkers, horeca en zorginstellingen. U mag een hygiënecode pas gebruikt worden als deze door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is goedgekeurd. Dus niet refereren maar beheren.

HaccpAdviesGroep

HaccpAdviesGroep volgt de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving op de voet. Belangrijke ontwikkelingen delen we direct met onze relaties via onze nieuwsbrieven of in het reguliere contact. Wij onderscheiden, zie webpagina producten 8 (doel)groepen. Iedere doelgroep vraagt om eigen specifieke informatie omtrent hun bedrijfsvoering in relatie tot voedselveiligheid. Bent u abonnee van ons product "Zorgeloos HACCP" dan wordt uw handboek update gratis uitgevoerd.