voedselveiligheid is:

eerst (na)denken dan doen

haccpadviesgroep: allergenen


Voedselallergenen krijg je binnen door te eten. Als je allergisch bent voor een stof (eiwit) dan wordt je ziek. Daarom is, er sinds 2012, de wettelijke informatieverplichting als producent de consument te informeren. Er zijn 14 allergenenstoffen die er toe doen:

glutenbevattende granen – ei – vis – pinda – noten – soja – melk (incl. lactose) – schaaldieren – weekdieren – selderij – mosterd – sesamzaad – sulfiet - lupine


De consument moet vooraf geïnformeerd worden dat de allergeneninformatie opvraagbaar en/of beschikbaar is. Het staat de ondernemer dan vrij op welke wijze hij de informatie over allergenen geeft. Dit kan mondeling, via een display of de door ons ontwikkelde allergenenwijzer.

Verpakt:

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moet worden op het etiket. We praten hier dus over verpakte producten.  

Onverpakt:

Er geldt een informatieplicht. Denk hierbij aan een restaurant, speciaalzaak (bakker-slager-visboer-groenteboer-kaasboer), cateringorganisatie en niet te vergeten een zorginstelling. Deze organisaties moeten de klant/consument kunnen vertellen wat de allergenenstoffen zijn die in het product zit. Het is ons advies recepten op papier te zetten en hier ook de allergenen te vermelden. En het recept in het HACCP-handboek opnemen.